Z indyka i pieczarek zrobiłam prosty i pyszny obiad. Wszyscy prosili mnie o dokładkę

Dodano:
Indyk duszony z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Stock_photografer
Pierś drobiowa w aromatycznym sosie z pieczarkami to mój pomysł na szybki obiad, który zadowoli wszystkich domowników. Gdy zrobiłam tak indyka, zniknął z talerzy dosłownie w kilka chwil.

Lubię proste dania nie tylko dlatego, że mam przy nich mniej pracy. Gdy łączę dwa-trzy składniki, mogę łatwiej wydobyć kwintesencję ich smaku. Tak właśnie jest w przypadku tej potrawy, która robi się w pół godziny i zachwyca od pierwszego kęsa.

Jak zrobić duszoną pierś z indyka z pieczarkami?

Mięso najpierw podsmażam na złoto, a następnie duszę krótko w sosie. Przyrządzam go na patelni z pieczarek i cebuli, a zagęszczam śmietaną i mąką. To klasyczna metoda, ale niezwykle skuteczna. Dzięki takiemu przygotowania indyk jest smakowity i soczysty, a grzyby pełne aromatu.

Do tego dania dodaję też inne zioła niż tymianek. To najczęściej natka pietruszki albo rozmaryn. Do smażenia często używam oleju rzepakowego, który podobnie jak klarowane masło dobrze znosi wysoką temperaturę, a przy tym ma neutralny smak.

Przepis: Duszona pierś z indyka z pieczarkami

Potrawka z piersi drobiowej w sosie grzybowym ze śmietaną i świeżym tymiankiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
390 w każdej porcji

Składniki

Na mięso:

  • 0,6 kg filetów z piersi indyka
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól i pieprz

Na sos:

  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 szklanka śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka świeżych listków tymianku lub łyżeczka suszonych
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówIndyka pokrój w kostki, oprósz solą i pieprzem, po czym podsmaż na maśle przez 2-3 minuty, aż lekko się zrumienią. Przełóż na talerz i przykryj, by nie wystygły. Pokrój grzyby w grube plasterki, a cebulę posiekaj. Połącz śmietanę z mąką, dolewając ją porcjami i mieszając trzepaczką.
  2. Przygotowanie sosuRozgrzej patelnię, wrzuć masło i pieczarki. Podsmażaj 3-4 minuty, by odparowały i się przyrumieniły. Dołóż cebulę i smaż jeszcze kilka minut, aż się zeszkli. Dołóż bulion, tymianek i mięso, po czym trzymaj na ogniu 4-6 minut. Dopraw sos do smaku. Dodaj porcjami niewielką jego ilość do śmietany z mąką, po czym wlej mieszankę na patelnię. Połącz składniki i gotuj jeszcze 2-3 minuty, by zagęścić sos.

Co zamiast śmietany do sosu pieczarkowego?

Jest kilka sposobów, by zrobić sos bez śmietany. Można zastąpić ją gęstym jogurtem, najlepiej greckim lub bałkańskim. Aby się nie rozwarstwił, trzeba go lekko posolić, a następnie zahartować. Dodaje się do niego po trochu gorący płyn i miesza, a gdy mieszanka staje się ciepła, można wlać ją do patelni lub garnka.

Taki zamiennik nie zawsze oznacza jednak dużą oszczędność kalorii. Klasyczna wersja ma 10% tłuszczu, a to niewiele mniej niż kwaśna śmietana. Można jednak wybrać produkt light o zawartości 3-4% tłuszczu i wtedy różnica będzie znacząca.

Inna opcja to użycie kremowego serka mascarpone, który jest bardzo tłusty i dobrze łączy się z sosami. Wystarczą 2-3 łyżki, by zabielić danie. Każda ma około 100 kalorii, więc warto dozować go oszczędnie.

Można też użyć zasmażki z łyżki masła i łyżki mąki. Podgrzewa się je razem i miesza 1-2 minuty, a następnie dolewa około 1/4 szklanki zimnej wody i dodaje do potrawy. Całość trzeba dusić jeszcze 2 minuty, żeby sos przestał być rzadki. Można ponadto użyć samej mąki. Odmierza się łyżkę i miesza z 1/4 szklanki wody, a następnie tak samo zagęszcza danie.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...